愛知淑徳大学の創造表現学会で講演してきました。「やっぱり美味しいコメがいい『品種選択は量より質』それは世界共通かも?」と題して、イネの品種選択においては日本でもタンザニアでも、研究者が重視する多収性よりも消費者が好む食味が重視されることを解説しました。
今回の学会では、北海道大学低温科学研究所の杉山慎先生も「南極氷床―地球でいちばん大きな氷のかたまり-」と題して講演されました。杉山さんと私は青年海外協力隊ザンビア隊の同期で、この講演会が20年ぶりの再会でした。また、学会の主催者である愛知淑徳大学創造表現学部の藤田良治先生も伴にザンビアで活動した隊員です。
講演の様子は愛知淑徳大学のWeb Siteで紹介されています。
I gave a lecture to students of Aichi Shukutoku University (ASU). It was entitled “Nothing beats good taste. ‘Quality over quantity in farmers’ cultivar selection.’ Something common to many countries.” When rice farmers select cultivars for production, they put more emphasis on grain quality that consumers prefer over high yielding ability that agronomist consider important. This tendency of rice farmers is common to Japan and Tanzania.
Professor Shin Sugiyama of the Institute of Low Temperature Science Hokkaido University also gave a speech on his latest findings in Antarctic study. In fact, Professor Sugiyama and I worked in Zambia as Japan Overseas Cooperation Volunteers (JOCV) and met each other for the first time in the last 20 years. An organizer of this academic event Professor Yoshiharu Fujita of Aichi Shukutoku University was also with us as a member of JOCV in Zambia then.
The ASU’s web site reports this lecture at http://www.aasa.ac.jp/live/pursuit/006257.html
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