与謝野町の生産者圃場試験(7)

与謝野町から送付頂いたコシヒカリを学内の皆さん39名に試食して貰いました。試食して貰ったのは、「京の豆っこ」肥料を通常通りに施用して栽培したコシヒカリ(A)、「京の豆っこ」肥料を通常の3倍量施用して栽培したコシヒカリ(B)、比較対照の三重県南部産コシヒカリ(C)です。試食後、好き嫌いでA、B、Cに順位をつけて貰いました。全く常法には従っていませんが、消費者の選択行動はこんなものだろうという判断です。産地や施肥量で大きく味が異なることを実感できました。

Thirty-nine people in our school compared tastes of three Koshirikaris including those from our on-farm trial fields in Yasano. The three include A) Koshirikari applied with a standard quantity of locally-made organic fertilizer, B) Koshirikari applied with three times the standard quantity of locally-made organic fertilizer, and C) Koshirikari produced in southern Mie. Then, the participants ranked the three based on their preferences. We employed this evaluation procedure assuming that consumers select their preferred rice in a similar manner. It was quite interesting that the same Koshirikahi tastes different depending its produced region and the quantity of fertilizer applied.

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